Hypotheek informatie » Verzekering » Overlijdensrisicoverzekering

Overlijdensrisicoverzekering

Deze verzekering zal een afgesproken bedrag bij overlijden uitkeren als de verzekerde van de verzekering komt te overlijden.
De premie die u betaald is puur voor het afdekken van het risico van overlijden.
Met de betaalde premie bouwt u dus geen kapitaal op.
U kunt ervoor kiezen om het bedrag dat u wilt verzekeren gelijk te houden of te laten dalen gedurende de looptijd van de verzekering.


Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Het verzekerd bedrag blijft gedurende de looptijd van de verzekering gelijk.

Als u het verzekerde bedrag wilt laten dalen gedurende de looptijd, bijvoorbeeld omdat u vermogen opbouwt voor het aflossen van de hypotheek, dan kunt u kiezen voor:

Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering

Het verzekerd bedrag bij overlijden daalt met een vast bedrag per jaar.

Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering

Het verzekerd bedrag daalt met een bedrag aan de hand van een annuïteit percentage .De verzekeringen met een dalend kapitaal zijn hebben een lagere premie dan die met een gelijkblijvend kapitaal.
 

Geldverstrekkers verplichten u vaak, als uw hypotheek hoger is dan 75% tot 100% van de executiewaarde van de woning, het bedrag dat uw hypotheek het % van de executiewaarde overtreft af te dekken met een overlijdensrisicoverzekering.
Als u de hypotheek met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluit, dan dient het verzekerde  bedrag de waarde van de hypotheek af te dekken die boven de 80% van de vrije verkoopwaarde van de woning komt.

U hoeft natuurlijk niet het minimale bedrag dat de geldverstrekker van u wenst te verzekeren. Als de woning wordt gekocht door een echtpaar/partners/samenwoners is er vaak de wens dat er bij een overlijden de achtergebleven partner in de woning kan blijven wonen en dat de hypotheek voor deze partner betaalbaar zal zijn.

Het inkomen na overlijden bestaat vaak uit een nabestaande pensioen, die is opgebouwd/verzekerd bij de pensioenuitvoerder waar de pensioenopbouw van de overleden partner heeft plaatsgevonden, alsmede het inkomen dat de achtergebleven partner zelf verdiend in loondienst en/of als ondernemer.
De achtergebleven partner kan ook nog in aanmerking komen voor een voorziening die door de overheid in het leven is geroepen ter verzorging van mensen die hun partner verliezen, De Algemene Nabestaandenwet (ANW).

Zorg daarom dat u goed op de hoogte bent wat u of uw echtgenoot/partner aan inkomen zal ontvangen bij een overlijden en wat u of de achter gebleven partner met dit inkomen aan woonlasten kan betalen.

Geldverstrekkers willen graag dat u de overlijdensrisicoverzekering via hen afsluit.
Vergelijk eerst goed wat andere aanbieders voor premies aanbieden omdat dit u wellicht enkele honderden euro’s per jaar kan besparen. U kan altijd een overlijdensrisicoverzekering van een andere maatschappij aan de hypotheek verbinden.

Tips en Trucs

De laatste jaren zijn de premies van overlijdensrisicoverzekering onder druk komen te staan waardoor de premies aanzienlijk, soms wel 40% tot 50%, goedkoper zijn dan een paar jaar geleden. Vergelijk daarom u bestaande verzekering met andere aanbieders van overlijdensrisicoverzekering om te bekijken of u kunt over stappen naar een goedkopere verzekering.
 
 
 
 

Spreek nu een adviseurSpreek nu een adviseur

Actuele Hypotheekrente

Het hypotheekrente overzicht geeft een goed beeld van de huidige rente standen bij de verschillende geldverstrekkers.

Bereken maximale hypotheek

Bent u benieuwd hoeveel uw maximale hypotheek bedraagt? Bekijk onze rekentool.

Uw maandlast en de hypotheek

Bereken welke hypotheek en woning past bij de door u gewenste netto maandlast.