In de woning blijven wonen

Als u te maken krijgt met een einde van de relatie is het belangrijk om te weten of het inkomen van de partner die in de woning wenst te wonen toereikend is om de woonlasten te kunnen betalen.

Maak een kosteloze afspraak met onze hypotheekadviseur zodat u direct weet of het mogelijk is de hypotheek en de woning alleen op uw naam te zetten.

Wij kunnen toetsen of de partner die in de woning zal blijven wonen de nieuwe hypotheek kan dragen met zijn/haar inkomen.
Bij deze beoordeling speelt niet alleen het inkomen een rol, maar ook een mogelijke partneralimentatie die u zult ontvangen of moeten betalen.

Indien het niet mogelijk is de woonlasten met het inkomen dan zal de woning alsnog in de verkoop moeten worden gezet.

Uitkopen bij een overwaarde

Wanneer één van de partners in de woning blijft wonen zal de andere partner uitgekocht dienen te worden.
Dit is alleen het geval indien er sprake is van een overwaarde op de woning.

Er is sprake van een overwaarde als het verschil tussen de verkoop opbrengst van de woning hoger is dan de hoogte van de hypotheek.
Er zal dus bepaald dienen te worden wat de waarde van de woning is.
Als referentie kan de WOZ waarde genomen worden, echter kan deze waarde nog wel eens een verkeerd beeld geven. Het beste is om de woning te laten taxeren door een onafhankelijke taxateur.

Als de vertrekkende ex-partner wordt uitgekocht, dan zal de bestaande hypotheek verhoogd worden met dit bedrag. In principe is er geen overdrachtsbelasting verschuldigd.
Overdrachtsbelasting kan wel een rol spelen als er sprake is van samenwoners of als er sprake is van een huwelijk met huwelijkse voorwaarden en de woning geen gemeenschappelijk eigendom is.
Als er sprake van overwaarde is, dan zal de vertrekkende ex-partner vaak worden uitgekocht met de helft van de overwaarde.

Het kan ook zijn dat andere vermogensbestanddelen worden verrekend met de overwaarde zoals bijvoorbeeld een spaarrekening, beleggingsportefeuille, auto, ect.
De andere partner zal dan wellicht een gedeelte of helemaal niets van de overwaarde aan de ex-partner meegeven.

De vertrekkende ex-partner krijgt ook te maken met de bijleenregeling.
In het kort houdt deze regeling in dat als u een overwaarde heeft die vrijkomt bij de verkoop van uw woning u deze overwaarde weer moet investeren in een eventuele nieuwe koopwoning.

Afspraken maken bij een onderwaarde

Als er geen sprake is van een overwaarde maar een onderwaarde zullen er afspraken gemaakt dienen te worden inzake de verdeling van de aanwezige schuld.

Er is sprake van een onderwaarde als het verschil tussen de verkoop opbrengst van de woning lager is dan de hoogte van de hypotheek.

Als er sprake is van onderwaarde dan zal de vertrekkende ex-partner vaak een bedrag dienen te voldoen aan de ex-partner die achterblijft in de woning.
Het kan ook zijn dat andere vermogensbestanddelen worden verrekend met de onderwaarde zoals bijvoorbeeld een spaarrekening, beleggingsportefeuille, auto, ect.
De vertrekkende ex- partner zal dan wellicht een gedeelte of helemaal niets meer verschuldigd zijn van de onderwaarde aan de achtergebleven ex-partner.

Hypotheekadvies bij einde relatie

Laat ons u adviseren over de mogelijkheden die er voor u zijn.
U kunt u bij ons terecht van maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 21:00 en op zaterdag van 09:00 tot 14:00.
Boek hier uw afspraak, het eerste gesprek is kosteloos en vrijblijvend.
U kunt ons ook telefonisch bereiken op 023-8445424 voor het inplannen van een afspraak.

Spreek nu een adviseur

Actuele Hypotheekrente

Het hypotheekrente overzicht geeft een goed beeld van de huidige rente standen bij de verschillende geldverstrekkers.

Bereken maximale hypotheek

Bent u benieuwd hoeveel uw maximale hypotheek bedraagt? Bekijk onze rekentool.

Uw maandlast en de hypotheek

Bereken welke hypotheek en woning past bij de door u gewenste netto maandlast.