Hypotheek informatie » Stimulerende regelingen » NHG » NHG grens

NHG grens

Om in aanmerking te komen voor een hypotheek met NHG zal net als bij een hypotheek zonder NHG uw inkomen voldoende dienen te zijn om de lasten van de hypotheek te kunnen dragen.


Indien uw inkomen voldoende is om voor een hypotheek met NHG in aanmerking te komen, dan zult u nog wel rekening dienen te houden met de maximale kostengrens, die door de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen is vastgesteld.

Kostengrens bij aankoop van een woning

De kostengrens voor de aankoop van een woning is € 320.000, vanaf 1 juli 2013 naar € 290.000 en 1 juli 2014 naar het oorspronkelijke niveau van € 265.000.

De verhoging is bedoeld om kopers te steunen, zodat ook in de huidige economische crisis meer mensen doorstromen op de woningmarkt. 

Dit houdt in dat het hypotheekbedrag vanaf 1 juli 2013 nooit meer mag zijn
dan € 320.000,-. 
Dit bedrag is inclusief de kosten van de notaris, afsluitprovisie, taxatie, borgtocht NHG, overdrachtsbelasting,makelaar,etc.

De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen stelt het percentage bijkomende kosten voor bestaande woningen standaard op 5%, de maximale koopsom voor de woning mag daarom niet meer bedragen dan € 276.190.

Voor de aankoop van een woonwagen is de kostengrens vastgesteld op € 132.969,- en voor de aankoop van een woonwagenstandplaats op € 50.874,-.

Kostengrens verbouwing en kwaliteitsverbetering

Als u de woning gaat verbouwen of als u kwaliteitsverbeteringen
(verven, nieuwe vloer, etc) gaat doen dan kunt u de hypotheek onder NHG afsluiten.

Het totaalbedrag van de bestaande lening plus de extra nieuwe lening, met de daarbij horende kosten (notaris, afsluitprovisie, taxatie, borgtocht NHG) en de kosten ten behoeve van verbouwing of kwaliteitsverbetering mag nooit hoger zijn
dan € 265.000,-.
 
 
 

Spreek nu een adviseurSpreek nu een adviseur

Actuele Hypotheekrente

Het hypotheekrente overzicht geeft een goed beeld van de huidige rente standen bij de verschillende geldverstrekkers.

Bereken maximale hypotheek

Bent u benieuwd hoeveel uw maximale hypotheek bedraagt? Bekijk onze rekentool.

Uw maandlast en de hypotheek

Bereken welke hypotheek en woning past bij de door u gewenste netto maandlast.